Poema de Víctor Català


POEMA DE VÍCTOR CATALÀ



Dades i història arxivística del document

Arxiu Municipal de l'Escala, Fons Victor Català / Caterina Albert Paradís, Poema dedicat al Cementiri Mariner de l’Escala. En un futur consultable a l’Arxiu Històric de l’Escala.

Lluís Albert, hereu de l’obra de l’escriptora Caterina Albert i Paradís, Víctor Català, va donar el fons personal que inclou manuscrits, primeres edicions d’obres, dibuixos, pintures i peces arqueològiques a l’Ajuntament de l’Escala, que seran dipositats a l’edifici de l’Alfolí de la Sal. Amb la donació d’aquest llegat es vol impulsar i posar encara en més valor a l’obra de l’escriptora escalenca. En aquest edifici acabat d’inaugurar, es té previst traslladar l’Arxiu Històric en el segon pis i tindrà una sala d’exposició permanent dedicada a Víctor Català.

Contingut

Hem escollit aquest poema perquè s’han iniciat les obres de restauració d’aquest cementiri declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, al qual, Víctor Català va dedicar aquest poema, pensant que un dia hi seria enterrada.

VISITA

Me’n vaig al cementiri del meu poble

Bell en sa solitud, senzill i noble

Tot ell parat de blanc, color de pau

Sota el sol esplendent i un gran cel blau.



M’hi passejo tot sol pel cementiri

Com un escarabat per dins d’un lliri

I m’apar que és quelcom profanador

De mos passos inquiets la lleu remor.



El terrer, adobat amb carn humana

És divís en jardins de folla ufana

I entorn d’ells, en fileres apretats,

Els nínxols van traient llurs blancs esclats.



Dintre els nínxols i sota els bells jardins

Tinc un món enterrat de conveïns

D’homes, dones, infants que he conegut

I que han mort un a un sens fer traüt.



Víctor Català


Context

Durant anys el nebot de Caterina Albert es va autoimposar el deure de conservar el fons de la seva tia. Va edificar un museu-arxiu a la finca del Clos del Pastor i va treballar perquè el llegat documental i artístic de Víctor Català fos una font de cultura. Ara ja de gran, tenia por que tot aquest esforç no es guardés com ell desitjava. Per aquest motiu, es va firmar un acord, en que l’Ajuntament de l’Escala compra la finca del Clos de Pastor i rep en donació el patrimoni artístic i el fons documental de l’escriptora, d’un valor incalculable. Un dels elements més emblemàtics del fons és el manuscrit original de la novel·la “Solitud”, que durant l’any 2018, junt amb la majoria del fons serà escanejat i posat a consulta pública.

Per saber-ne més

Boix Lurdes i Boix Jordi. Els paisatges de Caterina Albert i Paradís, Víctor Català. Un itinerari històric i literari a través dels indrets vinculats a l’escriptora de l’Escala. Ajuntament de l’Escala. 2005.




Comentaris