Preservar la memòria de l'1 d'octubre #ArxivemelMoment

Preservar la memòria de l'1 d'octubre
#ArxivemelMoment




Dades arxivístiques del document

Grup de persones a Garrigàs en l'acte a favor dels pobles afectats per les càrregues policials, 2 d'octubre de 2017. Autor: desconegut. Font: Compte de Twitter @GARRIGASpuntCAT

Història arxivística

Excepcionalment, el document que presentem no forma part, encara, de cap dels centres d'arxiu de la comarca. És per això que aquest mes es vol reflexionar a l'entorn de recopilar els documents dels fets de l'1 d'octubre de 2017. Es tracta de tota la documentació que complementaria aquella ja present als arxius de la comarca, ja sigui la documentació per a la organització i/o prohibició del referèndum, cartells, fulls volants, manifestos, etcètera.

És per això que és més necessari que mai, davant dels moments que estem vivint, que la ciutadania i els professionals dels arxius fem un pas endavant per preservar els documents que testimonien els fets succeïts arran del referèndum d'autodeterminació de Catalunya de l'1 d'octubre.

Contingut

A la foto, extreta del compte de Twitter @GARRIGASpuntCAT, es veu un grup de persones a Garrigàs en l'acte a favor dels pobles afectats per les càrregues policials celebrat l'endemà, dia 2 d'octubre de 2017. Els protagonistes de la instantània porten a la mà cartells amb els eslògans «Garrigàs sempre serà nostre», «Garrigàs som tots», «Navata és Garrigàs», «I love Garrigàs», «Si toquen Garrigàs ens toquen a tots» i «I Garrigàs». Aquell dia al costat del Centre Cívic i de la pista poliesportiva del poble altempordanès s'hi van congregar unes 1.500 persones per donar suport als pobles afectats per les càrregues desproporcionades: el mateix Garrigàs, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Siurana i Vilaür. Sense cap mena de dubte, va ser la manifestació més gran mai celebrada a Garrigàs, que amb tots els seus nuclis té 435 habitants.

Context

En moments convulsos com els actuals, en què els drets fonamentals són trepitjats impunement, els telèfons intel·ligents i les xarxes socials són una eina fonamental per donar a conèixer qualsevol fet que es vulgui denunciar o promocionar. L'1 d'octubre passat, arreu de Catalunya aquestes eines van ser bàsiques per difondre els fets que se succeïen des de la capital del país fins al poble més petit. On no arriben els mitjans de comunicació, arriben les persones.

Un exemple d'aquesta praxi és la piulada feta pel compte garrigas.cat (@GARRIGASpuntCAT), realitzada a les 11:57 p.m. del 2 d'octubre de 2017, de la qual n'hem extret la fotografia que presentem -tirada entre les 20.00 i les 22.00. Però no només tenim documents a les xarxes socials com Twitter, Facebook o Instagram. Molts telèfons, càmeres i calaixos tenen evidències dels esdeveniments ocorreguts abans, durant i després del referèndum.


Com a col·lectiu especialitzat en preservar la memòria col·lectiva i en garantir la documentació dels drets de les persones, els arxius de la comarca som un lloc idoni per a la preservació d'aquesta memòria col·lectiva. Per aquest motiu, i davant la vulneració salvatge dels drets civils, els professionals que tenim l'honor de treballar en els arxius de la comarca us encoratgem a enviar fotografies, vídeos i documents a les següents direccions de correu electrònic o presencialment als nostres centres a Figueres, Castelló d'Empúries, Llançà, l'Escala, Peralada o Roses:



Podeu trobar les dades de contacte dels diferents arxius a:

Així mateix l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya donen una sèrie de pautes per realitzar aquesta tasca de preservació al següent enllaç:

El vostre compromís amb la democràcia, amb el país i amb vosaltres mateixos té una forma explícita de manifestar-se: amb la defensa dels documents que us garanteixen drets.

Comentaris